Заходи до Міжнародного дня рідної мови

21 лютого 2023 р.


Заходи до Міжнародного дня рідної мови


                                                                                       Як довго ждали ми своєї волі слова.

                                                                                       І ось воно співа, бринить.

                                                                                       Бринить, співає наша мова,

                                                                                       Чарує, тішить і п’янить.

                                                                                       Олександр Олесь


    Щороку 21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Для кожного народу мова - це його історія, світогляд, менталітет, інтелектуальний та духовний спадок. Це найважливіший засіб людського спілкування, пізнання світу та збереження національної самобутності.

     У  нашій Гімназії в цей знаменний день відбулися цікаві лінгвістичні заходи.

  Протягом дня у фойє на екрані демонструвалися пізнавальні відеоролики про історію розвитку та шляхи збереження й утвердження української мови.

  Учителі-словесники разом із гімназистами оформили тематичний стенд.

    Учні 7 класу виготовили інтерактивний лепбук під назвою «Карта мовних ідей», що містив цікаві факти про знаних поліглотів, штучні мови, а також вислови відомих  митців про значення рідного слова для кожної людини.

  

      А для учнів 6 класу учитель української мови та літератури Пучок Юлія Вікторівна організувала й провела інтелектуально-розважальну гру «Солов’їне шоу». У змаганні взяли участь двоє юних мовознавців: Лазаускас Тимофій та Петрик Лука. У першому раунді гравці по черзі давали відповідь «так» або «ні» на ряд запитань у галузі лінгвістики. У наступному раунді «Хвилинка» учасники протягом хвилини мали дати якнайбільше правильних відповідей на різноманітні мовні запитання. Наступний етап перегонів продемонстрував знання українських фразеологізмів, прислів’їв та приказок. А у фіналі суперники мали співвіднести колоритні українські лексеми із зображеннями  на екрані. У запеклій боротьбі з невеличким відривом перемогу здобув Лазаускас Тимофій! Вітаємо!

     

      Події останнього року стали поштовхом для переосмислення ролі рідної мови в житті кожного з нас. Сьогодні українці зі зброєю в руках виборюють право бути господарями на рідній землі, право на національну ідентичність та право на спілкування українською мовою. Мова – це наш оберіг, символ єдності та знак незламності й сили духу для всього людства! Пам’ятаймо: доки жива мова - житиме народ!


  Плекаймо рідну мову!


G Analytics Частная лингвистическая гимназия - официальный сайт (Киев)
сайт виготовлено компанією цена создание сайта